Английски Скоунс
Закуски Рецепти

Английски Скоунс

Уханни, ронливи, леко солени, леко сладки с вълшебно деликатен аромат на ванилия – това е рецепта за любимите ми английски скоунс! Да, англичаните никога не добавят ванилия. Скоунсите са просто неутрална основа за ароматните мармалади с които бихте могли да ги сервирате. Но аз обръщам гръб на традициите и приготвям моите скоунси с ванилия. Има нещо толкова апетитно в тях. Напомнят за любими бисквитки, сладостни питки, а сервирани със сметана и мармалад – на изтънчен десерт от любима сладкарница.

Днес ги сервирам с домашно желе от дюли, приготвено от мама. Желето е наситено с нежен парфюм, интензивно сладко и искрящо червено! Защо жълтите дюли от градината на баба правят червено желе, не зная! Но вкуса е небесен.

Сервирани за закуска, късен следобед с уханна чаша чай или кафе, или открадната хапка забързани за някъде, скоунсите са нежна наслада за всеки, всеки миг, всеки ден!

Английски Скоунс
Английски Скоунс
Английски Скоунс

Необходими продукти

За 12 порции

  • 250г брашно с набухвател
  • 25г захар
  • Щипка сол
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 75г краве масло
  • 100мл мляко
  • 1 яйце

Начин на приготвяне

1. Смесете в дълбока купа брашното, захарта, солта и ваниловата захар.

2. Нарежете студеното масло на бучки и го прибавете към брашното. Втрийте го с пръсти в брашнената смес до получаване на ронливи трохи.

3. Разбийте яйцето и прибавете към него млякото. Налейте на части течността към брашнената смес и разбъркайте всичко с нож. Получава се грубо, леко лепкаво тесто.

4. Изсипете го на леко набрашнена повърхност и го омесете на топка. Тук е изключително важно да не се меси за дълго време тестото. Не повече от минута две.

5. Разточете го с точилка. Оставете тестото за 10 минути да си почине, като го покриете с кърпа. Ако искате бихте могли да направите 6 големи скоунси или 12 по-малки. За големите, дебелината на разточеното тесто трябва да е 5 см. За малките, 2,5 см. Изрежете скоунсите с кръгъл ринг. Ако нямате такъв, просто ги нарежете на квадрати. Поставете ги върху тавичка постлана с хартия за печене.

6. Загрейте фурната на 180 градуса. Гланцирайте скоунсите с малко мляко и печете в продължение на 20-25 минути.

7. Сервирайте със сладко по желание и заквасена сметана.

Write a comment